Kúpili ste si prednedávnom rybaciu konzervu? Poriadne by ste si mali prezrieť jej obsah. Nemusí totiž obsahovať len ryby v náleve! Veterinárni kontrolóri v nich totiž objavili aj niečo, z čoho vám príde naozaj zle. To však nie je všetko, pretože reakcia výrobcu vás šokuje!

Štátna veterinárna a potravinová správa našla pri kontrole v predajni potravín v Bardejove v balení s názvom Baltické ryby okrem sleďov aj mŕtve larvy škrkaviek! Pravdou je, že tieto parazity sú pre človeka nebezpečné. Do tela sa nám môžu dostať napríklad aj pri konzumácii surového rybieho mäsa vo forme tak obľúbeného suši.

Tento otrasný nález pochádza od výrobcu z východného Slovenska. Baltické ryby vyrába spoločnosť Ryba Košice zo sleďov pôvodom z Írska.  Kontrolóri nariadili stiahnuť výrobok z predaja. Ak ho náhodou máte doma, určite vám ho neodporúčame konzumovať!

Výrobca sa k škandalóznemu nálezu vyjadril na svojej webovej stránke: „Produkt Baltické ryby je vyrábaný zo suroviny “Sleď celý”. Je to čiastočne pitvaná ryba, ktorá obsahuje mlieč alebo ikry. Práve preto, že obsahuje tieto vnútornosti, je pre niektorých konečných spotrebiteľov tento produkt vyhľadávaný. Surovinu nakupujeme z garantovaných výlovov, kde sú presne zadefinované požiadavky na kvalitu a bezpečnosť produktu, čo je pri dovoze deklarované príslušnými sprievodnými dokladmi – certifikátom o zdravotnom stave,“ vysvetľuje výrobca.

Mŕtve parazity podľa nich nie sú problémom!!! 

Košická firma zverejnila aj stanovisko od írskeho dodávateľa: Žiaľ, parazity sú prirodzeným a obvyklým výskytom vo voľne žijúcich rybách. Parazity môžu byť znepokojujúce len v prípade, ak konzument požíva surovú alebo iba zľahka upravenú rybu, ako napríklad sashimi, sushi alebo gravalax, ak predtým nebola ošetrená nijakým spôsobom, ktorý tieto parazity zabíja. My sa zaručujeme, že všetky sleďové výrobky spracované u nás, sú zmrazované šokom pri teplote medzi -20°C a -30°C až po dobu 30 hodín. Tento proces zabíja všetky parazity a náhodné požitie parazitov v tomto stave nespôsobuje nijaké riziko ohrozenia ľudského zdravia.“

Máte chuť na marinované slede po vysvetlení od írskeho dodávateľa? Košická firma po škandále reálne zvažuje, že slede v octe prestane vyrábať. „Odporúčame zákazníkom, ktorí obľubujú marinované ryby, uprednostniť inú úpravu ako sú filety, rezy alebo zavináče,“ dodáva.

Čítať viac:  Kolaps moderátorky OTO 2017 tesne pred začiatkom! Zvládne to?

Foto: PLUSKA, ZDRAVIE

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK
Diskusia. Čo si o tom myslíte?