Zdroj: PLUSKA

Každý desiaty priemyselne vyrábaný perník z obchodov obsahuje vysoké množstvo akrylamidu, ktorý má karcinogénne účinky. Hoci výsledky testov boli známe už vlani v novembri, úrady ich doteraz tajili!

Laboratórnej analýze podrobili 132 vzoriek perníčkov od veľkých nemeckých priemyselných podnikov a drobných remeselníkov. Skúmali v nich obsah akrylamidu, nebezpečnej látky s rakovinotvornými a mutagénnymi účinkami.

Každý desiaty perník prekročil limit!

Ako informuje portál gazduj.sk, európska legislatíva nestanovuje hranicu pred obsah akrylamidu v perníkoch. Odporúčané je množstvo 1000 mikrogramov na kilogram hmotnosti perníkov.

Tento limit prekročil každý desiaty perníček. Bavorský krajinský úrad pre zdravie a bezpečnosť potravín zverejnil alarmujúce zistenia z vlaňajška až teraz.

Namerané hodnoty sa pohybovali od 50 do 2 600 mikrogramov akrylamidu na kilogram perníka. Je to neuveriteľné, ale najhoršie dopadli perníčky od remeselníkov. Vo výrobkoch veľkých spoločností boli koncentrácie rizikovej látky oveľa nižšie.

Akrylamid

Táto nežiadúca látka vzniká pri nesprávnej tepelnej úprave potravín. Najviac akrylamidu je v potravinách obsahujúcich škrob, ako sú napríklad zemiaky. Vyskytuje sa v zemiakových hranolčekoch, chipsoch, keksoch, hriankach a ďalších druhoch potravín s vysokým obsahom sacharidov, ktoré boli upravené pri teplote nad 120 °C.

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK
Diskusia. Čo si o tom myslíte?
Čítať viac:  Toto cenné korenie vám pomôže znížiť nadváhu 3x rýchlejšie!