Po štrnástich rokoch sa rozhodol vyjsť s pravdou na svet. Muž, ktorý pracoval v nemenovanom mäsokombináte prerozprával, ako sa mäsové produkty vyrábajú. Z výrobných praktík budete možno nemilo prekvapení.

“Ľudia vlastne platia za vodu a ani o tom nevedia. Veľakrát o 80 aj o 100 percent. Je to jednoducho nastavené tak, aby na tom len zarobili,” tvrdí bývalý pracovník. Podľa vyjadrení experta na analýzu potravín Petra Šimka, sú takéto praktiky bežné. Pre tvnoviny.sk, ktoré o nekalých praktikách informovali potvrdil, že voda sa do mäsa môže pridávať i keď len za účelom riedenia mäsovej hmoty.

Pridávaním tekutín sa však zvyšuje aj hmotnosť samotnej masy a preto sú takéto spôsoby často zneužívané. “Zväčšovalo sa všetko úplne. Také údené mäso alebo šunky. To sa napicháva vodou, konzervačnými látkami, aby to vlastne držalo vodu pokope. Tým pádom sa zvýši hmotnosť toho mäsa,” hovorí muž. Výrobcovia šetria, kvalita sa znižuje a zákazník je zámerne zavádzaný.”

“Bolo tam, dajme tomu 90 percent mäsa. O pol roka zistili, že to môžu nahradiť niečím úplne iným, tak už tam bolo 70 percent mäsa. Stále to klesalo. Nakoniec to bolo 50 na 50, čo sa týka pomeru mäsa a ostatných surovín,” hovorí muž. Napichávanie mäsa roztokmi je však podľa Šimka legálna a bežne používaná praktika. Tradičné solenie mäsa je totižto časovo náročné a za normálnych podmienok môže trvať dni až týždne.

Podľa veterinárnej správy sú podvody s potravinami trestným činom. Na otázku, či o takto produkovaných mäsových výrobkoch vedia odpovedali, že majú isté indície. Na odkontrolovanie však nie sú časovo uspôsobení.

A ako je to s označením vyrobené na Slovensku?

“Zobrali ste nemecké mäso, zobrali ste povedzme grécke alebo čínske korenie, zobrali ste soľ z Himalájí, to všetko ste zmiešali a dáte etiketu vyrobené na Slovensku a dáte tomu kód 858. To sú tie kvázi odvrátené stránky členstva v Európskej únii,” hovorí Šimek.

Čítať viac:  Obrovská tragédia na vianočných trhoch: Chlapčeka († 2) už nedokázali zachrániť!
ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK
Diskusia. Čo si o tom myslíte?

Zanechať odpoveď

Prosím pridajte svoj komentár!
Prosím, zadajte svoje menu tu