Všetci používame alobal v kuchyni na varenie a balenie, a často ho používame pri liečbe niektorých bežných ochorení. Napriek tomu nedávna štúdia zistila, že existuje niekoľko dôležitých vecí, ktoré nevieme o tomto bežnom kuchynskom predmete.

Po prvé, hliník je neuro-toxický ťažký kov, ktorý má závažné vedľajšie účinky na funkciu mozgu a dokonca je spájaný s Alzheimerovou chorobou.

Podľa lekárskych expertov, vystavenie sa tomuto ťažkému kovu môže spôsobiť dlhotrvajúce nepriaznivé účinky, vrátane mentálneho úpadku, straty rovnováhy, pamäti, koordinácie a telesnej kontroly.

Táto štúdia zistila, že varenie s alobalom ovplyvňuje kosti, pretože hliník sa hromadí vo vnútri kostí a zaberá priestor vápniku, znižuje jeho hladiny.

Okrem toho vedci spájajú pečenie v alobale s pľúcnou fibrózou a ďalšími respiračnými problémami v dôsledku inhalácie hliníkových častíc. Rovnaké účinky má grilovanie v alobale.

Mnoho ľudí si stále neuvedomuje fakt, že keď je alobal vystavený vysokým teplotám, tak vysiela časti kovu do jedla, v ktorom sa môžu vypúšťať ťažké kovy.

Dr. Essam Zubaidy, výskumný pracovník chemického inžinierstva na American University of Sharjah, zhodnotil účinky hliníka na varenie a zistil, že jedlo pripravené v alobale môže obsahovať až 400 mg hliníka.

To znamená, že „čím vyššia je teplota, tým väčšie je vypúšťanie. Fólia nie je vhodná na varenie a ani na používanie spolu so zeleninou, citrusovými šťavami či korením.“

RDA (odporúčaná denná dávka) hliníka je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie obmedzená na 60 mg denne.


Diskusia: Čo si o tom myslíte?

Čítať viac:  Koncept superauta