Všetci používame alobal v kuchyni na varenie a balenie, a často ho používame pri liečbe niektorých bežných ochorení. Napriek tomu nedávna štúdia zistila, že existuje niekoľko dôležitých vecí, ktoré nevieme o tomto bežnom kuchynskom predmete.

Po prvé, hliník je neuro-toxický ťažký kov, ktorý má závažné vedľajšie účinky na funkciu mozgu a dokonca je spájaný s Alzheimerovou chorobou.

Podľa lekárskych expertov, vystavenie sa tomuto ťažkému kovu môže spôsobiť dlhotrvajúce nepriaznivé účinky, vrátane mentálneho úpadku, straty rovnováhy, pamäti, koordinácie a telesnej kontroly.

Táto štúdia zistila, že varenie s alobalom ovplyvňuje kosti, pretože hliník sa hromadí vo vnútri kostí a zaberá priestor vápniku, znižuje jeho hladiny.

Okrem toho vedci spájajú pečenie v alobale s pľúcnou fibrózou a ďalšími respiračnými problémami v dôsledku inhalácie hliníkových častíc. Rovnaké účinky má grilovanie v alobale.

Mnoho ľudí si stále neuvedomuje fakt, že keď je alobal vystavený vysokým teplotám, tak vysiela časti kovu do jedla, v ktorom sa môžu vypúšťať ťažké kovy.

Dr. Essam Zubaidy, výskumný pracovník chemického inžinierstva na American University of Sharjah, zhodnotil účinky hliníka na varenie a zistil, že jedlo pripravené v alobale môže obsahovať až 400 mg hliníka.

To znamená, že „čím vyššia je teplota, tým väčšie je vypúšťanie. Fólia nie je vhodná na varenie a ani na používanie spolu so zeleninou, citrusovými šťavami či korením.“

RDA (odporúčaná denná dávka) hliníka je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie obmedzená na 60 mg denne.

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK
Diskusia. Čo si o tom myslíte?
Čítať viac:  Zábery ako z pohľadníc, vďaka ktorým budete chcieť navštíviť Maroko